Core Web Vitals Nedir ve Neden Önemlidir?

 Core Web Vitals Nedir ve Neden Önemlidir?
Kullanıcı deneyimi, bir web sitesi tasarlarken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterdir. Ancak bir proje hayata geçirildiğinde, değişen dinamikler karşısında bu kritere bağlı kalmak giderek zorlaşır. Google’ın bu durumun önüne geçmek için oluşturduğu Core Web Vitals, bir web sitesinin kullanıcı deneyimi açısından ne durumda olduğunu açıkça gösterir. Gelin, Core Web Vitals’ı yakından inceleyelim. 

Core Web Vitals Nedir?

Dilimize kabaca “Önemli Web Verileri” olarak çevrilebilecek Core Web Vitals, kullanıcı deneyiminin farklı yönlerini temsil eden bir dizi metrikten oluşur. Metriklerin her biri, Web Vitals girişiminin en önemli parçaları konumundadır ve Google’ın kendine ait kullanıcı deneyimi analizlerinin bir yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Core Web Vitals’ın ana amacı, geliştiricilerin ve dijital pazarlama ekiplerinin web siteleri üzerinden uzun vadeli başarılar elde etmelerini kolaylaştırmaktır. Bunu sağlamak için Core Web Vitals’ı oluşturan metriklerin zaman içerisinde geliştirilmesi hedeflenir.

Core Web Vitals Neden Önemlidir?

İşletmeler ve dijital pazarlama uzmanları için web sitelerinin Google organik arama sonuçlarında üst sıralarda olması önemlidir. Zira çoğu kullanıcı, ihtiyaç duydukları hizmete ya da ürüne ulaşmak için ilk arama sayfasının üst sıralarına odaklanma eğilimindedir. Eğer Core Web Vitals kriterlerine uygun bir web siteniz varsa, Google’ın arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanız çok daha kolaylaşır. Zaten arama motoru devinin 2021 yılında yaptığı açıklama da bu yöndedir.


Core Web Vitals kriterlerini kusursuzca karşılamak için başta navigasyon ve görsel optimizasyon olmak üzere bazı noktalara dikkat edilmelidir. Hızlı açılan ve kullanıcıyı yormadan istediği bilgiye ya da ürüne ulaşmasını sağlayan web sitelerini incelediğinizde, gereksiz Javascript kullanımından kaçınıldığını gözlemleyebilirsiniz. Core Web Vitals skorları yüksek sitelerde ayrıca veritabanı bağlantıları da son derece net ve temizdir.

Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?

Google, 2020 yılından bu yana web sitelerini performans değerleri açısından sıralarken kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen yükleme, etkileşim ve görsel kararlılık kriterlerine odaklanıyor. Bir web sitesinin bu kriterleri hangi oranda karşılayabildiğini bulmak içinse aşağıda sıralanan üç metrikten yararlanılıyor.


LCP – Largest Contetful Paint (En Büyük İçerikli Boyama)

En Büyük İçerikli Boyama metriği, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı andan itibaren ekranda beliren en büyük resmin ya da metin bloğunun oluşturulma süresini bildirir. İyi bir kullanıcı deneyiminin sağlanabilmesi için sitenin 2,5 saniye veya daha kısa LCP skoruna sahip olması gerekir. Eğer 2,5 ve 4 saniye arasında bir süre söz konusuysa, bu durum web sitesindeki en büyük görsele ya da metine yönelik iyileştirilme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. 4 saniye üzerindeki skorlar içinse düşük performans değerlendirmesi yapılır.


En Büyük İçerikli Boyama metriği için dikkate alınan öğeler şunlardır:

  • etiketi içerisindeki
  • url() fonksiyonu aracılığıyla yüklenen bir arka plan görüntüsü
  • Metin düğümleri veya diğer satır içi düzey metin alt öğelerini içeren blok düzeyindeki etiketler
  • FID – First Input Delay (İlk Giriş Gecikmesi)


  • İlk Giriş Gecikmesi metriği, bir web sitesinin kullanıcı bazlı ilk etkileşime ne kadar sürede tepki verdiğini ölçümlemeye yarar. Yani daha açık bir ifade ile kullanıcının bir linke veya butona tıklamasının ardından web sitesinin bu etkileşime ne kadar hızlı yanıt verdiğini milisaniye cinsinden ortaya koyar. Web sitesinin, kullanıcı deneyimi açısından 100 milisaniye ve altında İlk Giriş Gecikmesi süresine sahip olması amaçlanmalıdır. Eğer web siteniz için bu değer 100 ila 300 milisaniye aralığındaysa, iyileştirme yapmaya odaklanmanızda fayda vardır. 300 milisaniye ve üzeri değerlere sahip web siteleri için zayıf performans değerlendirmesi yapılır. 

    CLS – Cumulative Layout Shift (Kümülâtif Düzen Kaydırma)


    Web sitelerinin yüklenmesi esnasında beklenmedik düzen değişimleri ve kaymalar meydana gelebilir. DOM elemanlarının dinamik olarak sayfaya eklenmesi nedeniyle oluşan bu durum, Kümülâtif Düzen Kaydırma metriği ile ölçümlenir. CLS sayesinde yüklenme sırasında hareket eden herhangi bir şey olup olmadığı ve varsa ne sıklıkla gerçekleştiğine cevap bulunur. Sitenin görsel kararlılığını ölçen Kümülâtif Düzen Kaydırma metriği için ideal değer 0,1 ve altıdır. 0,1-0,25 Aralığındaki web sitelerinde, görsellerin boyutlarını CSS dosyalarında belirtmek de dâhil olmak üzere bir dizi işlem yapmakta yeterlidir. 0,25 ve üstü değerler içinse daha kapsamlı stratejiler uygulanması zorunluluk niteliği taşır.

    Core Web Vitals Google Sıralama Faktörü müdür?


    Google’ın sayıları 200’ü aşan sıralama faktörleri arasında, Core Web Vitals metrikleri de yer alır. Dolayısıyla belirli zaman aralıklarında ölçümlenmeleri, web sitesinin organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkabilmesi açısından önemlidir. Sitenizin Core Web Vitals metriklerinin ölçümü için dilerseniz Google Data Studio’yu kullanabilirsiniz. Ücretsiz veri analiz aracına giriş yaptığınızda, “Yeni Rapor Oluşturma” sekmesinin altındaki “Veri Kaynağı” ve “Chrome UX Raporu” adımlarını üzerinden ihtiyacınız olan raporu oluşturabilirsiniz. Data Studio tarafından oluşturulan raporda her bir metrik için aylık değerleri öğrenebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz. 


    Daha pratik bir yöntem kullanmak isterseniz, Lighthouse Chrome Extension’ı tarayıcınıza ekleyebilirsiniz. Açık kaynak kodlu uzantı, Core Web Vitals metrikleri ile ilgili raporların doğrudan tarayıcıda oluşturulabilmesine imkân tanır. Rapor için gerekli veri, Lighthouse tarafından gerçekleştirilen bir dizi test sonucunda elde edilir. Haliyle tasarımcılar ve geliştiriciler için geriye sadece olumsuz sonuçlara odaklanıp gerekli performans iyileştirmelerini yapmak kalır. Lighthouse’dan memnun kalmazsanız, bir diğer ücretsiz seçenek olan Google PageSpeed Insights’a yönelebilirsiniz.

 

Paylaş:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: