İçerik Nedir? Ne Değildir?

 İçerik Nedir? Ne Değildir?

İçerik, dijital pazarlamanın bir parçası olan içerik pazarlamasının temel yapı taşı. Ancak siz dijital içeriği zihninizde henüz net bir yere koyamadıysanız birazdan bahsedeceklerimiz ilginizi çekebilir. “İçerik nedir? Ne değildir?” açıklıyoruz!

Dijital İçerik Nedir?

Türk Dil Kurumu içeriği; “Bir şeyin içinde bulunan öğelerin, taşıdığı özün tümü.” olarak tanımlıyor. İş dijital mecralarda yayınlanan içeriklere gelince tanım biraz değişse de aslında aynı mantığı koruyor. Dijital içeriği illa ki bir cümle ile tanımlamamız gerekirse dijital ve sosyal mecraları metinsel ya da görsel olarak dolduran ögelerin tümü.” diyebiliriz. Yani web sitelerinin ya da sosyal mecraların içerisindeki anlamlı tüm ögeleri dijital içerik olarak adlandırabiliriz. 

İçerik pazarlamasında ise biz daha çok metinsel içeriklerle haşır neşir oluyoruz. E-ticaret sitelerindeki ürünlerden e-posta bültenlerine, hakkımızda sayfasından sosyal medyaya, bloglardan landing page’lere tüm online alanlarda içerikle karşı karşıya kalıyoruz. Eğer kalmıyorsak bu ilgili mecrada işlerin çok da yolunda gitmediği anlamına geliyor. Bir de var olan içeriğin tanımlaması ya da tanıtması gereken şeyle hiçbir bağlantısı olmaması durumu var ki onu başka bir yazıda ele almak daha uygun düşüyor. 

Neden Yazı Değil de İçerik?

Kaç kişi kendi kendine “İçerik nedir?” sorusunu sormuştur bilmiyoruz ancak halen içeriği sadece “yazı” olarak gören bir kesimin varlığından tüm memnuniyetsizliğimizle haberdarız. Bu durumu netleştirmek adına bir amme hizmeti yapıyor ve içerik ile “yazı” arasındaki farkı açıklıyoruz!

Bir yazar, “Bebek Arabası Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı bir yazı hazırlayabilir. Bunu yaparken gerekli araştırmaları yapar, bebek arabası modellerini inceler, bir kurgu belirleyip giriş, gelişme ve sonuç kısımlarının yerli yerinde olduğu gerçekten faydalı bir metin ortaya çıkarabilir. Yazısını bir dergide, gazetede hatta bir kitapta kullanabilir. 

İçerik yazarı da “Bebek Arabası Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı bir yazı yazabilir. Yazıyı hazırlamadan önce tıpkı yazar arkadaşı gibi gerekli araştırmaları yapar, bebek arabası modellerini inceler, kafasında bir kurgu belirler. Ama yazıyı yazmadan önce yapması gerekenler bu kadar değildir. Gelin içerik yazarının bir içeriği yazarken neler yaptığına bir göz atalım:

  • Öncelikle yazının arama motorlarında üst sıralara çıkması için kullanacağı anahtar kelimeleri belirler.
  • Bu anahtar kelimeleri tekrara düşmeyecek ve metni bozmayacak şekilde kullanır. 
  • Ara başlıklarını uygun şekilde etiketler. (H2, H3, H4…) 
  • Uygun kelime gruplarına linkler bağlayarak ürünlere, blog sayfalarına yönlendirme yapar.
  • Okunabilirliği korumak için yazısının uzunluğunu ve kurgusunu internet diline ve alışkanlıklarına uygun şekilde ayarlar. 

Tüm bu detayları göz önünde bulundurduktan sonra da yazısını içeriğe dönüştürecek son adımı uygular: onu dijital bir platformda yayınlar. 

İçerik Pazarlamasında En Çok Kullanılan İçerik Türleri Nelerdir?

Sanıyoruz ki şimdi “yazı” ve “içerik” arasındaki farkı epey netleştirmiş olduk. Gelelim içerik pazarlaması stratejilerinde en sık kullanılan içerik türlerine. 

Blog İçerikleri

Bir markanın online dergisi olarak da tanımlayabileceğimiz blog sayfaları, hedef kitlenize daha kolay ulaşmanıza destek oluyor. Bu sayfada yayınlayacağınız içeriklerle marka bilinirliliğinizi artırmanın yanında fayda sağlayabilir böylece daha güvenilir ve değerli bir imaj da oluşturabilirsiniz. 

E-Ticaret Sitesi İçerikleri

Ürün, kategori ve meta açıklamaları gibi e-ticaret sitelerinde mutlaka yer alması gereken içeriklerin tümünü e-ticaret sitesi içeriği olarak tanımlayabiliriz. Bu içeriklerle ürünlerinizi daha iyi tanıtabilir, ürün çeşitliliğinizi vurgulayabilir ve hedef kitlenize daha kolay ulaşıp satışlarınızı artırabilirsiniz.

Backlink İçerikleri

Web sitenizin, online mağazanızın ya da blogunuzun trafiğini artırmak için organik trafiği yüksek web sitelerinde tanıtıcı içerikler yayınlayabilir ya da markanızla ilgili olabilecek içeriklere trafiğini yükseltmek, etkileşim almak istediğiniz sitenizin linkini yerleştirebilirsiniz. 

Web Sitesi İçerikleri

Hakkımızda bölümünden hizmetlerimiz sayfasına, özel gün sayfalarından iletişim alanlarına kadar bir web sitesinin temelini oluşturan statik metinlerin tümünü web sitesi içeriği olarak tanımlayabiliriz. 

YouTube Açıklamaları

Her gün milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen YouTube’da yer alan videoların altında bir açıklama kutucuğu bulunuyor. Bu kutucuğa yazılan açıklamalar, aramalarda daha üst sıraya çıkmanıza destek oluyor. 

Sosyal Medya İçerikleri

Facebook, Twitter, İnstagram… Tüm bu sosyal medya mecralarında yer alan gönderilerin metinleri de elbette ki en çok kullanılan içerik türleri arasında. 

Peki, sizin ihtiyaç duyduğunuz içerik hangisi? Web siteniz, e-ticaret siteniz, blogunuz ya da sosyal medya hesaplarınız için içeriğe ihtiyaç duyuyorsanız Punto Dijital hep yanınızda! Eğer markanızın içerik pazarlaması stratejileri hazır değilse ve ihtiyaçlarınızı bilmiyorsanız içerik danışmanlığı hizmetimizle markanızın eksik olan içerik pazarlaması departmanını doldurabiliriz. 

Hadi, tüm içerik ihtiyaçlarınız için hemen şimdi iletişime geçin!

 

Paylaş:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: