Mükemmel Sona Doğru: İçeriğin Sonu Nasıl Yazılmalı?

 Mükemmel Sona Doğru: İçeriğin Sonu Nasıl Yazılmalı?
Giriş-gelişme-sonuç… Her türlü yazılı kompozisyonun temel yapısına, en azından ortaokuldan bu yana aşinayız. Paragraflarınızı nasıl kurgularsanız kurgulayın, anlamlı bir bütün oluşturmak için bu yapıyı başarıyla kurmak gerekiyor. Başlık ve giriş, okurlara içerikten ne beklemeleri gerektiğini söyleyip onları içeriğe alıştırıyor; gelişme bölümündeki paragraflar içeriğin konusuna dair gerekli bilgileri içeriyor. Sonuç ise tüm içeriğin tamamlayıcısı ve bu nedenle içerik kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri. 

Göz takibi ve ısı haritası yöntemleriyle dijital ortamda yayınlanan içeriklerin nasıl okunduğuna dair yapılan çalışmalar, yaygın bir eğilimi ortaya koyuyor.  Okurlar genellikle başlığı okuyor, girişi gözleriyle tarıyor, ara başlıkları okuduktan sonra sonuç paragrafına göz atıyor. Kısacası, sonuç paragrafı okuru etkilemek açısından son derece önemli. Peki, mükemmel sonlar yazmanın formülü var mı? İşte, içeriklerinizin sonuç paragraflarını etkileyici hale getirmenin yolları…

İçeriğinizi Özetleyin

Bir içeriği sonlandırırken en sık kullanılan yöntemlerden biri içeriğin kısa ve net bir özetini yapmak. Sonuç paragrafında özet yapmayı tercih ediyorsanız içerikte öne çıkan temel noktaları, birkaç cümle ile toparlayın. Tabii bunu yaparken içerikten cımbızladığınız cümleleri, benzer ifadelerle art arda sıralamak yerine neden-sonuç ilişkisine uygun bir kurgu oluşturmanız oldukça önemli.

Tezinizi Açıklayın

İçerik boyunca belli bir konuyla ilgili çeşitli önermeler paylaştınız ve sonuç paragrafına ulaştınız. Peki, şimdi? Sonuç paragrafında okurunuza tüm içeriğin tezini net birkaç cümleyle aktarmak da ideal bir yöntem. Bu bilgileri neden aktardınız, varmaya çalıştığınız sonuç ne? Bu soruyu sonuç paragrafında net bir şekilde yanıtlayabilirseniz bütüncül ve başarılı bir içerik ortaya koymuş olursunuz. Ürün ve kategori açıklamalarında tezinizi toparlarken özelliklerden çok faydalara odaklanmanız gerektiğini unutmayın.

İçeriğin Uzunluğu ile Orantılı Uzunlukta Yazın

Kısa ve net sonuç paragrafları sıklıkla önerilse de içeriğinizin uzunluğu sonuç paragrafınızın uzunluğu konusunda da belirleyici olmalı. Örneğin 3000 kelimelik bir içerik için 50 kelimelik bir sonuç paragrafı kısa ve yetersiz kalabilir. Sadece kolay okunur olmak adına içeriğinizin zenginliğini yansıtmaktan uzak bir sonuç paragrafı yazmak yerine içeriğinizle doğru orantılı bir sona yönelin. 

Okurlara Yol Gösterin

Okurlara fayda sağlamaya, onlara rehberlik etmeye yönelik bir içeriğin sonunda yapabileceğiniz en iyi şey onları nihai sonuca, belirli bir aksiyona yönlendirmek. İçeriği okuyup merak ettiği konuda gerekli bilgileri edinen okurun bir sonraki adımı ne olmalı? Rehberlik arayan, herhangi bir konuda karar verme aşamasında olan okurlara işe yarar tavsiyelerde bulunmak,  sonuç paragrafına güçlü bir etki kazandırabilir. Bu yönüyle sonuç paragrafı Call-to-Action (CTA) ifadelerinizi kullanmak için de en ideal paragraf. 


Doğrudan Okura Seslenin

İçeriğinizin sonunu yazarken belirsiz ifadelerden ve pasif bir dilden uzak durun. Bunun yerine içeriği kimin için yazdıysanız doğrudan ona seslenin. İçeriği hedef kitlenize hitap edecek bir paragrafla bitirdiğinizde okurlarınız, içerikle çok daha güçlü bir şekilde ilişki kurabilir. Bazen zor olsa da ilgili kitleye onların dilinden hitap etmeyi başardığınızda okurlar, bu içeriğin kendileri için yazıldığını hissedebilir. Bu sayede içeriğiniz daha etkili ve okur açısından daha faydalı hale gelebilir

 

Paylaş:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: